Att Köpa Häst

För många är det ett stort steg att köpa häst. Här kommer lite tips och råd för dig som går i häst-köpar-tankar.

- Fundera: vad vill just DU ha för häst? Vad är viktigast för dig? Samt prisklass. Oftast får du det du betalar för.

- När du skall provrida; ta gärna med din tränare eller någon annan kunnig. Alt. filma och visa filmerna för din tränare.

- Filma gärna för att kunna gå tillbaka och fundera hemma. OBS! Egna filmer får EJ läggas ut på socialamedier!! 

- Prova gärna den tilltänkta hästen flera gånger om du känner dig osäker. Om du mestadels rider ut i skogen kan det ex. vara bra att provrida hästen ute.

- Ta över den gamla försäkringen; speciellt om det är en äldre häst

- Lyssna på vad säljaren har att säga om hästen och fråga gärna en gång för mycket om du undrar något!

- Efter hästen blivit veterinärbesiktad; gör klart affären och ta hem hästen så snart som möjligt; Besiktning är en färskvara och visar hästens dagliga status. 

- Tänk på att hästar ofta kan bli oroliga vid flytt. Saker som gick bra tidigare (ex. stå ensam på stall, rida ut ensam ect) kan bli svårare i ny miljö. Lär känna din nya häst i lugn och ro och rid gärna med sällskap till en början.

 

Hur det går till att köpa häst hos mig

Har du bestämt dig för en häst betalas handpenning in. Normalt 10% av köpesumman. Då är hästen reserverad till dig. Handpenning ges tillbaka om hästen inte går igenom veterinärbesiktning eller något annat oväntat händer hästen (ex. sjukdom, skada, dödsfall). 

Säljare står för veteriärbesktning (om inte annat överenskommet) här hemma på gården. Du som köpare är självklart välkommen att vara med på besiktning men tid blir vad som passar veterinären och oss hemma på gården. Kan du inte delta finns möjlighet att veterinären ringer upp dig efteråt, om du önskar.

Vill köparen klinikbesikta eller göra utökad besiktning (ex. tandkontroll eller röntgen) står denna för det själv, oavsett resultat. 

Kontrakt skrivs, och med så mycket information som möjligt om hästen; för att båda parter skall vara överens om vad det är för typ av häst. 

Efter besikting skrivs köpekontrakt, hästen betalas och hämtas, inom en vecka. Obs, inga hästar lämnar gården innan den är tillfullo betald. Behöver hästen stå kvar längre står köparen för inackordering av hästen och över överenskommelse.  

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)